Pranje veša - kako se pere beli i šareni veš?
Pranje veša - kako se pere beli i šareni veš?
blog
23.06.2023.

Pranje veša - kako se pere beli i šareni veš?

Pranje veša: uživanje ili noćna mora? 

Desilo vam se nekada da vaša omiljena ženska majica u mašinu uđe u M veličini, a izađe u XS veličini ili da greškom u beli veš ubacite jednu crnu ili crvenu čarapu? 

Nažalost, svi smo imali ta iskustva, a evo načina kako da ih izbegnete.

Pokazaćemo vam male trikove kako da pranje veša pretvorite u brz, lak i jednostavan proces.

Kako bi vaša odeća održala svoj kvalitet i postojanost boja, neophodno je da pre samog pranja obavite adekvatno sortiranje prema boji i sastavu materijala.

Pranje veša – ručno ili mašinsko?

Ručno pranje veša oduzima više vremena nego pranje uz pomoć veš mašine. Često se, kada je neophodno pranje na ruke, pokajemo što smo insistirali da kupimo kašmirski šal ili svilenu suknju.

Zato je bitno da pre pranja pročitate uputstva na etiketi svakog komada odeće

Za pranje vune, svile i kašmira često imate specifične, “delikatne” programe mašina za veš, pomoću kojih se isti peru na pravoj temperaturi, bez centrifuge i sa kontrolisanim obrtajima. Ukoliko budete koristili preporučene programe, na taj način vam odeća neće biti oštećena, a boje će biti jednako intenzivne kao pri kupovini.

Kako se ručno pere veš?

Ukoliko se radi o odeći koja ima našivene delove (kao što su na primer rese ili nitne), ili je vrlo nežne strukture koja se lako ošteti, moraćete ipak da je operete na ruke, a evo kako da to najbrže, najefikasnije i besprekorno uradite.

- Uvek perite u mlakoj vodi, da vam se veš ne bi skupio; 

- Koristite čist lavabo ili posebanu posudu, tako što ćete ga prvo napuniti i u vodi rastvoriti deterdžent. Nemojte stavljati odeću, pa je direktno izlagati mlazu, to je može oštetiti u tkanju. Deterdžent ni slučajno ne prelivajte prvo preko odeće, to je vrlo rizično za postojanost boje. Predviđeno je da deterdžent pere kada je rastvoren.

- Koristite deterdžente za fino rublje, svilu ili vunu. Mašinski deterdženti mogu biti prejaki, pa zato treba pogledati preporučene doze za određene vrste tkanina, kao i koja gramaža veša koliko praška zahteva.

- Odeću intenzivnih boja perite odvojeno, okrenutu naopako, i ne ostavljajte je predugo potopljenu. Petnaest minuta je preporučeno vreme, ukoliko se ne radi o jako zaprljanom komadu, koji može ostati potopljen i preko noći. Vodu možete i da promenite u par navrata.

- Novi komad odeće nije loše potopiti pre pranja, čak i  kada se pere mašinski, da ne bi obojio celu mašinu veša.

- Prilikom pranja odeće, pogotovu nove ili koja ima više boja na sebi, obavezno koristite popularne „hvatače boja“.

Pravilno pranje veša u mašini

Određeni komadi veša se zbog  dezinfekcije  moraju prati na visokim temperaturama, jer se više prljaju, dolaze u kontakt sa licem ili intimnim delovima, i potrebno je da budu besprekorno čisti.

Posteljina, peškiri, muški i ženski donji veš, ono što se najčešće podrazumeva pod “beli veš”, su upravo ti komadi koje moramo prati mašinski. Uz sav ostali šareni, tanak veš, dečiju garderobu ili sportsku odeću, imamo različite programe pranja i stavki na koje treba da obratimo pažnju pe nego što ubacimo odeću u veš mašinu.

Preporučuje se da veš perete samo sa  tačnim, odnosno preporučenim količinama deterdženta, naznačenom na pakovanju praška. Višak detrdženta ne pere ni bolje ni više, već samo nerastvoren zapušava mašinu, pravi suvišnu penu u bubnju koja podiže nečistoću na vrh, ali je ne uklanja. Previše deterženta je opasno i zbog kožnih iritacija i alergija.

Ne preterujte sa omekšivačem, koliko god da vam se sviđa miris. Omekšivač se ne ispira iz veša u poslednjoj vodi, pa nije preporučljivo koristiti ga preko doze. Previše omekšivača ostavlja i tragove po garderobi, a novi peškiri će prestati da se linjaju ukoliko ih prvih par puta perete bez dodavanja omekšivača.

ves za pranje u korpi

Kako se tumači dekleracija održavanja (etiketa na odeći)?

Svaki komad odeće iz UNITEDFASHION asortimana ima etiketu na kojoj je jasno naznačeno kako treba da se održava. 

Simboli za pranje

Simboli za pranje koji su odštampani na deklaraciji održavanja ne samo da vam pružaju važne informacije o pranju, već i o nezi veša nakon toga. Pravilno tumačenje simbola za pranje i negu je naročito važno kod svile i vune, tj. kod osetljivih tkanina.
 A hand washing in a glass

Description automatically generated with low confidence

Ovaj simbol za pranje znači da odevni predmeti smeju da se peru ručno na maks. 30 °C (od nas možete dobiti odgovarajuće savete za ručno pranje) ili pomoću specijalnog programa za ručno pranje vune u mašini.

A picture containing symbol, white, font, logo

Description automatically generated

Ovaj simbol za pranje je tipičan simbol za negu za zahtevne tkanine poput svile i vune. Specijalno izrađen vuneni tekstil koji na „Woolmark“ etiketi ima napomenu „perivo u mašini za veš“, odn. „Machine Washable Wool“, mogu se bez problema prati u svakoj mašini za pranje veša programom za vunu ili nežno pranje uz kratku upotrebu centrifuge nakon toga.

A picture containing sketch, line, design

Description automatically generated

Na etiketi vašeg novog omiljenog vunenog džempera ste otkrili sledeći simbol? Ovako označeni odevni predmeti se ne smeju prati ni ručno ni u mašini. Tada je najbolje da se obratite perionici - neki odevni predmeti su pogodni samo za hemijsko čišćenje.

A black and white logo

Description automatically generated with medium confidence

Ovaj simbol za negu se ne odnosi na samo pranje, već na pravilnu negu nakon toga. Odevni predmeti sa ovim simbolom na etiketi se mogu (pro)sušiti u mašini za sušenje veša pri sniženoj temperaturi.

A picture containing circle, symbol, line, design

Description automatically generated

Sušenje u mašini za sušenje veša nije moguće kada na etiketi odevnog predmeta postoji ovaj simbol za negu. Ovakve odevne predmete je najbolje odložiti ravno i ostaviti ih da se osuše na vazduhu.

Simboli za peglanje veša

Ovaj simbol na etiketi znači da odevni predmet nije pogodan za peglanje. 

Neprecrtan simbol pegle znači da je komad odeće pogodan za peglanje. Broj tački u simbolu pegle označava preporučljivu temperaturu za peglanje. 

Pegla sa jednom tačkom znači da je ona pogodna za peglanje na niskim temperaturama, ili preciznije - da je temperatura od oko 110°C dovoljna za uspešno peglanje; 

Pegla sa dve tačkice znači da su stvari pogodne za peglanje na srednjim temperaturama i da odgovaraju temperaturi od oko 150°C. Tri tačkice na simbolu za peglanje znači da odevni komadi odgovaraju najvišim temperaturama od oko 200°C.

Određivanje temperature za pranje veša prema boji i materijalu

U zavisnosti od samog materijala veša uobčajne temperatire na koji se vrši pranje su sledeće:

- Pranje pamuka i teksasa – do 90 stepeni

- Pranje sintetike i veštačkih materijala – do 40%

- Pranje svile, vune i drugih osetljivih materijala – ručno pranje ili do 30 stepeni

Pravilno pranje belog veša - kako se pere beli veš?

Postoji nekoliko pravila koji će vam pomoći da vaš veš bude blistavo beo, osim temperature od 90 stepeni. Ovo su neka od njih:

- Prvo i osnovno, što znamo da znate, jeste da nikad ne mešate beli veš sa onim u boji. Pritom ne mislimo samo na tamne boje, kada će pojedine tkanine sigurno pustiti boju, i uništiti vaš beli veš, već i na npr. svetlosivu, svetlozelenu i sl. Beli veš uvek treba da perete samo sa belim, jer će to sigurno uticati na to da zadrži svoju prirodnu belinu.  I ne zaboravite hvatače boja!

- Drugi savet kog bi trebalo da se pridržavate, iako može delovati kao da komplikuje stvari kada je pranje veša u pitanju, jeste da odvajate veš za pranje i prema vrsti tkanine. Tako će se pamuk uvek najbolje oprati sa pamukom, akril sa akrilom, a vuna sa vunom. 

- Ne odlažite pranje. Beli veš i bela garderoba posebno su osetljivi, i kada se zaprljaju, što duže stoje u korpi sa prljavim vešom, sve više gube na belini. Da ne pominjemo fleke koje se mnogo teže skidaju nakon što su odstajale, jer je tako sama tkanina u tom delu promenila svoju strukturu, što naposletku utiče i na njenu boju tj. belinu.

- Ukoliko to sama tkanina dozvoljava, tj. kada nije osetljiva kao što je svila ili vuna, i kada veš perete u mašini, uvek beli veš treba da perete vrućom vodom, jer je ona ključna za održavanje beline. Vaš beli veš će tako biti mnogo čistiji tj. belji.

- Uvek koristite maksimum preporučene količine deterdženta kada perete beli veš.

- Evo i jednog trika - deterdžentu možete da dodate malo sode bikarbone, ona će pomoći da vaš veš ne izgubi svoju blještavo belu boju!

- Koristite opciju dodatnog ispiranja.

Pravilno pranje šarenog veša – kako se pere šareni veš?

U šareni veš spada odeća koja nije suviše tamne ili svetle boje. U nju spadaju nijanse roze, zelene, naradžaste, žute i plave, kao i vaše omiljene šarene muške i ženske čarape. Opšte pravilo je da se šareni veš pere na 30 do 40 stepeni, ne samo zbog očuvanja boje i postojanosti materijala već i zbog higijenskih razloga i uništavanja mogućih mikroorganizama i bakterija.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

06.
Dec.
blog
Zašto potrošači treba da se odluče za kupovinu proizvoda organskog ili recikliranog porekla?